Uwielbiam lody i mimo zimy mam na nie chęć. Już się cieszę, że latem nie będę musiała sobie ich odmawiać.
250 gr serka homogenizowanego 0% tłuszczu
200 ml jogurtu naturalnego bez cukru Danone
1 żółtko
3 łyżeczki słodzika
5 łyżek mleka w proszku
prawdziwa wanilia w lasce
Żółtko z wcześniej sparzonego jajka wbijamy do naczynia i ucieramy ze słodzikiem, dość długo. Następnie dodajemy serek i znowu ucieramy a w następnej kolejności mleko w proszku i wanilię. Wszystko dalej ucieramy dodając po trochu jogurt. Jak masa jest idealnie gładka możemy przełożyć ją do plastikowego pojemniczka (koniecznie zamykanego) i wkładamy do zamrażalnika. Niestety z uwagi na zawartość tłuszczu, a właściwie jego brak, nasze lody musimy co jakiś czas zamieszać, by wyrównać ich strukturę. Gotowe są w momencie kiedy konsystencją przypominają sorbet. Jeśli będziemy je trzymać za długo, zamarzną na kamień ale na to też można zaradzić. Trzeba je wyjąc z lodówki, pozwolić troszkę rozmarznąć i próbować wymieszać. Dwoma łyżeczkami formujemy gałki lodów i dekorujemy polewą dukanowską .
Smacznego :)
ja jak mam smaka na loda w trakcie diety to wybieram tylko sorbety, to w sumie wychodzi niecałe 40 kalorii na gałkę lodów, a już spora porcja deserowa to maksymalnie 150.. a przyjemność że hej :) cięzko czasem się oprzeć jak przechodzę koło stoiska grycana i widzę te wszystkie sorbeciki <3
OdpowiedzUsuń