czwartek, 10 lutego 2011

Polewa czekoladowa w/g Dukana

Powinna być zawsze w zasięgu ręku, przydaje się do słodkich potraw oraz jako szybka dawka czegoś słodkiego. Taka nasza dukanowska Nutella.

25 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
2 żółtka
2 pełne łyżki kakao
1 pełna łyżka słodzika
kilka kropli zapachu arakowego
kilka łyżek mleka

Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu dodając tyle mleka, aby masa dobrze się mieszała. Musimy ją wyrabiać łyżką lub mikserem tak długo, aż będzie gładka bez żadnych grudek. Gdyby wyszła nam za rzadka lub za gęsta zawsze możemy dorobić mlekiem w proszku albo zwykłym mlekiem. Gotową masę o konsystencji nutelli przekładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce. Ponieważ ma tendencje do gęstnienia raczej powinna to być rzadka nutella. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz