czwartek, 17 lutego 2011

Sos tzatziki Dukana

Oryginalny sos tzatziki jest znakomitym dodatkiem do mięsa z grilla i pieczonych ziemniaków. Ja uwielbiam go w wersji z oliwą z oliwek i pitą albo grzanką. Ponieważ w mojej lodówce zalega pasztet i nie bardzo mi już wchodzi z ogórkiem konserwowym postanowiłam zrobić do niego tzatziki i odmienić trochę menu diety Dukana.

1 ogórek świeży
1 serek typu grani
100 ml gęstego jogurtu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Ogórek myjemy i ścieramy na tartce jarzynowej (grube otwory). Solimy dość obficie i odstawiamy na kwadrans. Jak puści sok porządnie odciskamy na sitku. Dodajemy serek i jogurt. Ząbek czosnku rozcieramy z solą i również dodajemy do ogórka. Wszystko dokładnie mieszamy, dosalamy jeśli potrzeba i pieprzymy, sos powinien być dość słony i pikantny. Przekładamy do pojemnika, zakrywamy folią spożywczą i tak możemy przechowywać w lodówce kilka dni, akurat na całą fazę PW.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz