poniedziałek, 14 lutego 2011

Pasztet drobiowy w/g Dukana

W diecie Dukana proteinowe dni w dużej mierze muszą opierać się na mięsie. Pasztet może być dobrą bazą do wszystkich sosów, przekąsek ale można też zjeść kawałek z ogórkiem konserwowym i już mamy odmianę. Ten pasztet można uznać za czysto proteinowy, bo zawartość warzyw w proporcji do ilości jest znikoma. Na pewno będę eksperymentować z różnymi wersjami pasztetu, a efekty zamieszczę tutaj.

4 piersi pojedyncze z kurczaka
30dag wątróbki drobiowej
6 jaj
1 marchew
2 cebule
kilka ząbków czosnku
5 łyżek otrąb owsianych
1 szklanka rosołu odtłuszczonego
1/2 łyżki soli
gałka muszkatołowa
majeranek
pieprz ziołowy
pieprz czarny

Mięso gotujemy w rosole i wystudzone mielimy. Otręby namaczamy w odtłuszczonym rosole i zostawiamy do napęcznienia.  Przez maszynkę przepuszczamy również cebulę, czosnek namoczone otręby, a wszystko "popychamy" marchewką wyjętą z rosołu. Dodajemy żółtka i przyprawy. Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do mięsna i delikatnie mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika. Pieczemy ok 60 minut, kontrolując by wierzch nie spiekł się za bardzo, w razie potrzeby możemy przykryć folią aluminiową. Z foremki wyjmujemy pasztet dopiero po wystygnięciu. 
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, muszę go upiec lada dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie mogę dostać taki odtłuszczony rosół lub jak go przygotować albo czy mogę użyć warzywnego i czy zmieni to smak pasztetu?

    OdpowiedzUsuń