Na tej diecie trzeba non stop coś wymyślać, dlatego dziś kombinacja, ni to chleb, ni to pasztet ale efekt rewelacyjny! Naprawdę polecam, bo to bardzo ciekawy sposób na proteiny :)
1 podwójna pierś z kurczaka ugotowana
2 jaja ugotowane na twardo5 jaj
25 dag sera chudego
3 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
10 łyżek otrębów owsianych
2 łyżki maizeny
1/4 łyżki soli
1/2 łyżeczki miodu
Mleko podgrzewamy w rondelku i jak jest dobrze ciepłe, robimy zaczyn. Dodajemy drożdże, zmielone na mączkę otręby, maizenę i miód, wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowaną pierś z kurczaka drobimy do naczynia, dodajemy jaja na twardo, chudy ser i żółtka. Wszystko porządnie miksujemy blenderem na gładką masę. Pod koniec miksowania solimy i dodajemy białka. Wyrośnięty zaczyn również dodajemy do masy i wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok godziny. Po wyjęciu studzimy i delikatnie zdejmujemy papier. Chlebko-pasztet jest pyszny, wilgotny i świetnie smakuje z ogórkiem konserwowym.
Smacznego :)
Smacznego :)
Miód na Dukanie.????...pierwszy raz o tym słyszę ....
OdpowiedzUsuńMiodu nie wolno na dukanie, ja dałam pół łyżeczki do zaczynu żeby drożdże dobrze rosły, a taka ilość na dość duży bocheneczek moim zdaniem to nie zbrodnia. Jeśli ktoś chce restrykcyjnie przestrzegać Dukana to może oczywiście dać słodzik.
OdpowiedzUsuńniestety słodzik nie daje rady umieśc zaczynu,próbowałam i zastanawiałam jak inni sobie z tym radza.. masz racje,ze ta mała odrobina nie zaszkodzi ... Próbowałam Twoje markizy ,nawet niezłe sa ..świetny pomysł...Pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńP.S Juz zaczynam łapac ustawienia bloga ;-)
Witam. Po raz pierwszy tu jestem ale tez niedlugo jeszcze stosuje diete Dukana. Zastanawiam sie ile tego chlebkopasztetu mozna zjesc dziennie i jak dlugo mozna go przechowywac?
OdpowiedzUsuń