Prosta i szybka do zrobienia polewa do wykończania deserów. Świeżo zrobiona dobrze się smaruje i ładnie zastyga na cieście.
6 łyżek mleka w proszku
1 łyżka kakao
kilka łyżek mleka 0,5%
słodzik w/g uznania i rodzaju
aromat arakowy lub rumowy w/g uznania
Wszystkie składniki szybko ucieramy na gładką masę o konsystencji odpowiedniej do smarowania. Trzeba założyć, że polewa gęstniej więc najlepiej ją przygotować jak już mamy ciasto albo ciastka gotowe. Podałam przykładową proporcję składników, bo oczywiście każdy musi wyczuć jaki smak mu najbardziej odpowiada.
bardzo dobre,robie to juz kolejny raz
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDobra polewa potrafi nie tylko być ozdobą ale też dopełnić smak ciasta. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Do tej pory od zawsze korzystałam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ i muszę przyznać, że jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Polewa zawsze wychodzi błyszcząca i idealnie się rozprowadza. Polecam!
OdpowiedzUsuń