wtorek, 22 lutego 2011

Szybka polewa czekoladowa Dukana - do ciast i deserów

Prosta i szybka do zrobienia polewa do wykończania deserów. Świeżo zrobiona dobrze się smaruje i ładnie zastyga na cieście.

6 łyżek mleka w proszku
1 łyżka kakao
kilka łyżek mleka 0,5%
słodzik w/g uznania i rodzaju 
aromat arakowy lub rumowy w/g uznania


Wszystkie składniki szybko ucieramy na gładką masę o konsystencji  odpowiedniej do smarowania. Trzeba założyć, że polewa gęstniej więc najlepiej ją przygotować jak już mamy ciasto albo ciastka gotowe. Podałam przykładową proporcję składników, bo oczywiście każdy musi wyczuć jaki smak mu najbardziej odpowiada.

3 komentarze:

  1. bardzo dobre,robie to juz kolejny raz

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra polewa potrafi nie tylko być ozdobą ale też dopełnić smak ciasta. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Do tej pory od zawsze korzystałam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ i muszę przyznać, że jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Polewa zawsze wychodzi błyszcząca i idealnie się rozprowadza. Polecam!

    OdpowiedzUsuń