czwartek, 10 lutego 2011

Cynamonowe ciasteczka z prażonych otrąb

4 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 jajko
1 białko
1 łyżka słodzika do pieczenia
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Otręby wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoty kolor. Uważamy, żeby nie przypalić. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem ze szczyptą soli. Przestudzone otręby mieszamy z mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do jajek i wyrabiamy na gładką masę, którą należy zostawić na kilka minut, żeby otręby napęczniały. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy masę formując w krążki takiej samej wielkości, zachowując odstępy. Piec ok 15-20 minut w temp.180st. Jeśli chcemy uzyskać wykwintniejszą wersję, polewamy czekoladą dukanowską. Z podanych proporcji powinno wyjść 12 ciasteczek idealnych do porannej kawki :)
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. super ciastka, trudno tylko uprażyć te otręby ale bardzo smaczne i oszukujące ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ratunku :( robiłam wczoraj ciasteczka z Twojego przepisu, ale wyszły mi strasznie gumowe i to już nie pierwszy wypiek który nie ma nic wspólnego z kruchością i kompletnie nie wiem co robię nie tak :( może jakaś podpowiedź? czy to może być winą proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń