wtorek, 15 lutego 2011

Kluseczki kładzione z łososiem i sosem kaparowym

Dziś przyszedł mi apetyt na jakieś wykwintne danie. Pomyślałam łosoś, a jak łosoś, to w pamięci mam  tagiatelle z łososiem, które Robert Makłowicz kiedyś przedstawił w swoim programie. I właśnie takiego łososia mi się zachciało :) Porcja jest dość duża i wystarcza na syty posiłek dla dwóch osób.

ciasto:
3 jajka
250dag sera białego chudego
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka maizeny
szczypta soli do ciasta + 1/2 łyżki do gotowania

sos:
1/2 szklanki rosołu
1 łyżeczka maizeny
1 łyżka odsączonych kaparów
1 łyżka jogurtu
sos sojowy 
biały pieprz
plastry łososia

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotujemy posoloną wodę, jak się zagotuje zmniejszamy ogień i robimy kluseczki. Przed nabraniem ciasta łyżkę moczymy we wrzątku, nabieramy 1/3 łyżki ciasta na łyżkę i formując kluseczki szybko wrzucamy do wrzątku, znowu moczymy łyżkę i tak, aż nam się ciasto skończy. Wyłączamy palnik W tym czasie rozrabiamy rosół z maizeną i zagotowujemy aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy kapary i przyprawy. Mieszamy sos lekko rozgniatając część kaparów. Kluseczki wykładamy na talerz, polewamy sosem i obkładamy plastrkami łososia. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz