czwartek, 10 lutego 2011

Pieczarki duszone z porem

Lubie pieczarki, szczególnie z patelni smażone na maśle. Te tutaj są dukanowskie i też są bardzo dobre a na dodatek świetnie pasują do kluseczek leniwych, buletów, naleśników i co tam jeszcze sobie wymyślimy.


1/2 kg pieczarek
1/2 pora (tylko biała i jasnozielona część)
2 łyżki serka homogenizowanego niskotłuszczowego
natka pietruszki
kilka łyżek mleka 0,5%
sos sojowy
sól
pieprz

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na dość grube plasterki. Na patelnię teflonową wlewamy kilka łyżek mleka i wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki i chwilkę dusimy. Dodajemy pieczarki, przyprawy i dusimy, aż odparujemy większość powstałego sosu. Możemy odparowywanie regulować pokrywką, by pieczarki były ugotowane, a nie przypaliły się. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze przez moment dusimy. Na koniec zestawiamy z ognia i mieszając dodajemy serek homogenizowany. Smakują jak ze śmietanką:)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz