poniedziałek, 7 lutego 2011

Ketchup dietetyczny Dukana

Tego mi brakowało, bo w sklepach nie mogłam znaleźć ketchupu bez cukru. Pokombinowałam i zrobiłam w ulubionej wersji z czosnkiem i bazylią. Oczywiście przyprawy możemy dostosować do swojego smaku:)

120 gr koncentratu pomidorowego 30% Łowicz (1 i 1/2 słoiczka)
1 malutki ząbek czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
2 tabletki słodzika
ok 100 ml wrzącej wody
sos sojowy
sól, pieprz do smaku

Czosnek pokroić dość grubo do pojemnika, w którym będziemy miksować ketchup, i zalać 3/4 ilości gorącej wody. Po chwili dodać koncentrat, bazylię i przyprawy. Resztkę wody wlać do słoiczka po koncentracie, dodać tabletki słodzika, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Dolać do reszty i wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Ilość wody zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, ale również od użytego koncentratu. Całkiem zimny  ketchup przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mysle, że mozesz spokojnie dodac do tego podprazona i zalana woda cebulka, np czerwona, siwetnie sie z tym komponuje i dodaje smaku. Polecam też chutney z samej cebulki... pycha :)

    OdpowiedzUsuń