2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej
1 łyżka słodzika do pieczenia (lub do smaku)
1 jajko
1/2 szklanki mleka 0,5%
1 łyżka kakao odtłuszczonego
szczypta proszku do pieczenia ( niekoniecznie)
szczypta soli
Otręby zemleć blenderem możliwie jak najdrobniej, dodać mączkę kukurydzianą, słodzik, kakao i ewentualnie proszek do pieczenia jeśli chcemy, by naleśniki były bardziej pulchne. Ja proszku nie dodawałam ponieważ lubię naleśniki lekko twardawe :) Dodajemy jajko, mleko i miksujemy. Przed wylaniem pierwszego naleśnika, rozgrzaną patelnię teflonową przecieramy ręcznikiem kuchennym leciutko zwilżonym oliwą (patelnia powinna być prawie sucha) co zapobiegnie przywarciu ciasta. Smażymy a właściwie odparowujemy naleśniki z obu stron. Wykładamy na talerz i polewamy jogurtem light w wybranym smaku.
W przepisie użyłam jogurtu Jogobella Light firmy Zott o smaku pieczonych jabłek z cynamonem. Jest słodziutki i doskonale komponuje się z dość mocno kakaowym naleśnikiem.
Smacznego :)
super smakują wybornie
OdpowiedzUsuń