niedziela, 6 lutego 2011

Omleciki kalafiorowo-twarogowe

To świetne i bardzo lekkie danie kiedy czujemy przesyt mięsnego białka. Porcja jest dość duża i spokojnie wystarcza na dwa posiłki, smakują zarówno gorące jak i jako zimna przekąska.

1 op. kalafiora mrożonego 450gr (lub odpowiednia ilość świeżego)
3 jajka
4 łyżki odsączonego twarożku ziarnistego light
2 łyżki otrąb owsianych
koperek
sól
pieprz

Kalafiora gotujemy uważając żeby go nie rozgotować. Odcedzamy i dobrze studzimy. Wybijamy do miski jajka, dodajemy otręby i odcedzony serek. Zimnego kalafiora rozdrabniamy, łodyżki kroimy na plasterki aż różyczki rozsypią się same i dodajemy do reszty składników. Mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy posiekany koperek. Na teflonową patelnie wykładamy po łyżce masy formując grube placuszki. Trzymamy patelnię na średniej temperaturze żeby placuszki się dobrze ścięły a nie przypaliły. Odwracając omleciki trzeba uważać bo lubią się rozsypywać. Możemy polać dowolnym sosem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz