piątek, 25 lutego 2011

Ołatki dukanowskie

Pisząc post o gołąbkach poczułam wzmożone wydzielanie moich ślinianek więc musiałam szybko biec do kuchni. Miałam ochotę na coś konkretnego i niesłodkiego, i tak powstały ołatki. Po raz pierwszy wykorzystałam swój ser żółty na ciepło i bardzo się ucieszyłam, bo pięknie się rozpłynął w środku. Ołatki były bardzo syte i pyszne:)

2 jajka
4 plastry wędzonego fileta z indyka lub innej dozwolonej wędliny
4 plastry sera żółtego Dukana
3 łyżki otrąb
vegeta lub przyprawa typu Maggi do smaku

Otręby namaczamy w jajkach. Wędlinę i ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do jajek z otrębami. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Czekamy kilka minut by otręby napęczniały. Patelnię teflonową przecieramy ręcznikiem papierowym zwilżonym oliwą i pieczemy okrągłe placuszki na złoty kolor. Bardzo dobrze smakują gorące zagryzane ogórkiem konserwowym. 
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. witam , dzieki za wspaniałego Bloga Jestem również na Diecie Dikana(-15kg w 3miesiące)uzbroiłem się w przepisy z neta m.in http://eporadniki.eu ,to mi pomaga wytrwać .

    pozdrawiam i życze wytrwałosci Mietek

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też już zrzuciłem 15 kg

    OdpowiedzUsuń